Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen "Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi"nde son aşamaya gelindi. Proje kapsamında Hadrian Kapısına kadar uzandığı düşünülen Roma Dönemi sütunlu cadde yapısı, yunus balığı figürlü kitabeli mozaik, buz fabrikası ve antik dönem hamam kalıntıları sergilenecek. Seyir terası, kentin açık hava müzesi olma özelliği taşıyacak.
Hıdırlık Kulesi Çevresindeki Arkeolojik Kazı Çalışmaları
Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda, Hıdırlık Kulesi çevresinde antik döneme ait önemli kalıntılar ortaya çıkarıldı. Ziyaretçiler, yürüyüş yollarındaki cam yüzeyler aracılığıyla kalıntıları inceleyebilecek ve falezler üzerinde oluşturulan bölümden Akdeniz manzarasını seyredebilecek.
Restorasyon ve Koruma Çalışmaları Devam Ediyor
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından alanda gerçekleştirilen restorasyon ve koruma çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Mimari çalışmalar devam ederken, ahşap kaplamalar ve cam yüzeylerin kaplamaları bitirildi. Şeffaf cam korkuluklar falezlerin siluetini bozmamak için özenle monte edildi.
Yunus Balıklı Roma Mozaiği Keşfi
Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, kulenin güney doğu kısmında Geç Roma Dönemine ait olduğu düşünülen kitabeli mozaik bulundu. Mozaikte, iki yunus balığı figürü ve 6 satırlık bir kitabe yer alıyor. Ayrıca, mozaik altında farklı bir Roma Dönemi kalıntısı da tespit edildi.
Roma Dönemine Ait Sütunlu Cadde Keşfi
Projenin diğer önemli keşiflerinden biri, kulenin güney kısmında ortaya çıkarılan Roma Dönemine ait sütunlu yapının Hadrian Kapısına kadar uzanan sütunlu cadde olduğu. Ziyaretçiler, seyir terası sayesinde sütunlu yapının detaylarını yakından gözlemleme imkanına sahip olacaklar.